söndag 27 april 2014

Stora tonfiskar och man överbord

Zane med söndertrasad 40kgs yellowfin. Tigerhajarna är snabba och effektiva ibland.

Är iland igen efter en blåsig tripp. Bara vi av hela "flottan" som valde att gå ut (40 knops vind). Det gungade rätt skapligt, men gick förhållandevis bra att arbeta i alla fall. Vi fick totalt 11 tonfiskar, 10 yellowfin och 1 big eye. Samtliga var i riktigt bra storlek varav flera runt 60-70 kg. Jag har blivit riktigt bra på att gaffa nu och gjorde flera klockrena träffar där jag ensam slet upp tonfisken på däck i ett enda stabilt sving.

Detta passet var båda kaptenerna med, så medan den ena körde upp linan assisterade den andra oss i arbetet. Det gungade som sagt ganska rejält och plötsligt kom en lite kraftigare våg och Mel, som satt på båtkanten tappade balansen, försökte greppa tag i något, misslyckades och föll ner i vattnet. Kolmörker (det var på natten) och stark vind i kombination med trasiga akterlampor är ingen superkombination i det här läget. Vi följer regelboken och skickar i massa bråte och bojar. När vi får syn på honom flyter han en bit bakom båten med en boj i ena handen. Vi backar upp mot honom, men strömmen för honom bort från oss. Vi tillverkar snabbt en fånglina med en boj längst ut. Till slut lyckas vi kasta tillräckligt långt och han får tag i den. Vi drar upp honom genom tonfiskluckan och läget är under kontroll. Han var riktigt rädd när han kom upp. Att vi tidigare fått två tigerhajar på linan gjorde saken inte bättre. Efteråt gav han oss ett uppriktigt tack och han tyckte vi skötte situationen exemplariskt. Coolt och lärorikt att ha varit med om och känns bra att ha i erfarenhetsbanken.

Vi har stora problem att få tag på bete, så får se när vi kommer ut igen. Spenderar tiden iland med fiske efter flatheads och breams.

Anders

Skickat från min iPhone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar